Acupunctuur

Acupunctuur is een onderdeel van de Traditionele Chinese Geneeskunde (TCG) en meer dan 2500 jaar oud.

In de TCG werkt men vanuit de gedachte dat lichamelijke en geestelijke klachten worden veroorzaakt door storingen in de energiehuishouding van het lichaam. Door met fijne naaldjes te prikken in punten op het verloop van energiebanen (meridianen) trachten we blokkages in het verloop van deze banen op te heffen.

Bekeken vanuit de westerse geneeskunde, stimuleert men met acupunctuurnaalden de sensorische zenuwen onder de huid, in de spieren en het bindweefsel. Studies hebben aangetoond dat veel acupunctuurpunten rijkelijker voorzien zijn van zenuwuiteinden dan de gebieden eromheen. Onderzoek wijst uit dat het steken van naalden in bepaalde punten het zenuwstelsel beïnvloedt en het lichaam aanspoort om meer natuurlijke pijnstillers aan te maken zoals endorfines en encefalines, en ook bepaalde neurale hormonen vrijlaat zoals serotonine.

Een andere theorie zegt dat acupunctuur de transmissie van pijnimpulsen van delen van het lichaam naar het centrale zenuwstelsel tegenhoudt.

Acupunctuur
Waar men in de TCG spreekt over lichaamsenergie (Qi of Chi) op de acupunctuurkanalen of meridianen kunnen wij die in het Westen vertalen naar bio-elektriciteit geproduceerd door het menselijk lichaam. Het vinden van deze acupunctuurpunten vereist een gedegen kennis van de anatomie en van het verloop van speciale banen (meridianen) die vol levensenergie door ons lichaam stromen.

De acupunctuurbehandeling haalt zijn effectiviteit en kracht uit het stimuleren en optimaliseren van de natuurlijke genezing. Daarnaast ligt de focus op preventieve zorg waardoor een bijkomend doel van de behandeling gezondheid op lange termijn is.

Meer en meer mensen raken vertrouwd met acupunctuur als alternatieve behandeling. In het verlengde van de kinesitherapie/Manuele therapie behandeling zijn pijnklachten bij reuma, lage rugpijn, hoofdpijn en andere klachten van het bewegingsapparaat aangewezen om met acupunctuur behandeld te worden.

Ook bij pijn in het aangezicht of klachten van het kaakgewricht (temporomandibulaire dysfunctie) is een suplementaire behandeling met acupunctuur al meermaals als positief ervaren.

Wat kan acupunctuur behandelen?

Acupunctuur heeft als doel de patiënt te behandelen in plaats van de ziekte, dus de acupuncturist kijkt naar de patiënt als geheel, vindt de oorzaak van de ziekte en de onbalans van energie die deze veroorzaakt. Deze onbalans wordt gecorrigeerd, zodat de gezondheid van het hele lichaam wordt hersteld in plaats van alleen de symptomen te verwijderen.
Hoewel een lijst van ‘aandoeningen’ die behandeld kunnen worden met acupunctuur misleidend kan zijn (omdat acupunctuur de persoon behandelt, niet de ziekte), is het effectief bij de behandeling van :

 • Spierspanningen door stress
 • Rugpijn
 • Hoofdpijn / Migraine
 • Ademhalingsproblemen
 • Spier- en gewrichtspijnen
 • Tenniselleboog
 • Gonarthrose
 • Cervicalgieen
 • Temporomandibulaire klachten
 • Aangezichtspijn
 • enz